Śledzie pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka śledziowa. Przygotowuję ją zawsze w okresie świątecznym, ponieważ moja rodzina ją bardzo lubi. Świetnie się sprawdzi na imprezie, a także jako przekąska w sylwestra.
W mojej wersji nie ma buraczków, ale jeśli lubicie, ugotujcie 2 buraki, zetrzyjcie na tarce i połóżcie na warstwie z pietruszki.
W mojej wersji nie ma buraczków, ale jeśli lubicie, ugotujcie 2 buraki, zetrzyjcie na tarce i połóżcie na warstwie z pietruszki.
Kochani! Życzę Wam szalonej zabawy sylwestrowej, pełnej pysznego jedzenia oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku! A od stycznia zapraszam Was po nowe przepisy :)
Składniki:
opakowanie śledzi w oleju
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ugotowane duże ziemniaki
2 ugotowane duże marchewki
2 ugotowane pietruszki
4 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany 12% (można użyć jogurt naturalny)
pieprz, sól, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Majonez połącz ze śmietaną, dodaj sól, pieprz, odrobinę cukru i sok z cytryny (ilość według upodobań, u mnie to łyżeczka soku z cytryny).
Śledzie wyjmij z opakowania, wylej olej i przepłucz je pod zimną wodą, dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój śledzie w kostkę. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszaj z rybą, ułóż je na dnie pojemnika.
Cebulę pokrój w kostkę i posyp nią śledzie z ziemniakami, posól delikatnie, dodaj pieprz i skrop niewielką ilością sosu majonezowego. Wierzch cebuli przykryj warstwą ugotowanej marchwi (startej na tarce) i warstwą pietruszki (ugotowanej i startej na tarce).
Pietruszkę posól lekko i polej obficie pozostałym sosem majonezowym. Całą powierzchnię sałatki pokryj na koniec warstwą jajek na twardo (również startych na tarce o grubych oczkach). Wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
pysznego Nowego Roku;)
OdpowiedzUsuńooo, dla moejj mamy perfekcyjne! :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :)
Najczęściej przygotowuję śledziową sałatkę z marynowanymi burakami. Jest to jedna z potraw podczas wigilijnej kolacji, ale także na imieninowe spotkanie ją przygotowuję.
OdpowiedzUsuńŚledzie pod pierzynką też s pewnością świetnie smakują:)